Brandklasse A2 is iets wat je wel eens voorbij ziet komen wanneer het over brandveiligheid gaat. De materialen en brandveiligheid hebben erg veel met elkaar te maken. Voor gebouwen moet er ook voldoende rekening gehouden worden met brandveiligheid. Brandklasse A2 is een speciale klasse voor brandveiligheid. Alles kan met een klasse bestempeld worden, zodat je weet of het makkelijk in de brand kan vliegen of niet. Wij leggen je precies uit wat brandklasse A2 is en welke materialen hier tot behoren. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Wat is brandklasse A2?
Brandklasse A2 betekent dat het praktisch niet brandbaar is. Klasse A geeft eigenlijk aan dat het geschikt is voor het te blussen van vaste stoffen. Aan het einde van de rit houdt het dus in dat het niet heel erg snel in de brand vliegt, maar het kan altijd wel gebeuren. Klasse A1 is eigenlijk de klasse die je wilt hebben. Dit is een klasse die aangeeft dat het zo goed als niet mogelijk is dat het in de brand kan vliegen. Natuurlijk is dit in heel wat gevallen niet mogelijk en dan komt A2 om de hoek kijken.
Welke materialen hebben brandklasse A2?
Er zijn verschillende materialen die bij brandklasse A2 horen. Zo valt bijvoorbeeld de gipsplaat onder brandklasse A2. Bij brandklasse A denk je eigenlijk alleen maar aan vaste stoffen. Dit gaat vaak om een gebouw waar je in kunt wonen of in kunt werken. Bij A2 is het voldoende om te blussen met water of schuim. Bij andere materialen die niet onder A2 vallen, is dit soms niet het geval. Hierdoor zijn deze materialen veel makkelijker brandbaar dan andere materialen. Daarom is het altijd goed om te kijken welke brandklasse een bepaald gebouw heeft of een materiaal heeft.
Moet ik rekening houden met brandklassen?
Het is altijd verstandig om rekening te houden met een bepaalde brandklasse. Het is goed om op je eigen veiligheid te letten. Wanneer er dan een brand uitbreekt, weet je precies wat je moet doen. Zo kun je voorkomen dat je voor de verkeerde blusmethode kiest. Vaak kun je op het internet wel vinden welke klasse een bepaald materiaal heeft. Voor je eigen veiligheid kun je het ook altijd navragen bij een professional. Zo voorkom je dat je de verkeerde keuze maakt wanneer het eigenlijk al te laat is. Dit kun je altijd het beste voorkomen.