Betonvloeren zijn er in diverse uitvoeringen. Ze verschillen bijvoorbeeld in dikte, samenstelling en afwerking. Als je opzoek gaat naar een betonnen vloer kom je allerlei termen tegen zoals smeervloeren, woonbetonvloeren, gietvloeren of grindvloeren. Maar wat betekenen deze termen nou eigenlijk? In dit artikel leg ik stap voor stap uit wat de verschillende termen inhouden.
Smeervloeren
Zancement dekvloeren worden ook wel smeervloeren genoemd. Een dekvloer van zandcement wordt meestal aangebracht op een onderliggende dragende, ruwe vloer. Nieuwbouw wordt vaak met een ruwe vloer opgeleverd. Om de vloer te kunnen verven, of er tegels of parket op te leggen, moet de vloer egaal glad zijn. Dit doe je met een zandcement dekvloer. De zandcementvloer is ook ideaal om leidingen of vloerverwarming in te verwerken. Zandcementvloeren worden aangebracht in verschillende diktes. De dikte is afhankelijk van de locatie, het gebruik van de vloer, en of er leidingen in weggewerkt worden. Meestal ligt de dikte tussen de 30 mm en de 50 mm. De cementgebonden gietvloer is beloopbaar na 24 uur en na 72 uur 100% belastbaar. Na ca. 15 dagen is de gietvloer theoretisch droog afhankelijk van de weersomstandigheden en ventilatie. Als de cementgebonden gietvloer over vloerverwarming wordt gestort mag je na 5 dagen het opstartprotocol in werking zetten.
Woonbetonvloeren
Woonbetonvloer is een eigelijk een verzamelnaam voor giet- en smeervloeren op cementbasis. Denk hierbij aan: betoncire, cementgebonden gietvloer, minerale gietvloer, leefbeton of microcent. Het kan zowel strak als robuust worden en is mogelijk in alle RAL-kleuren. Door de manier van aanbrengen krijgt het een prachtige en unieke tekening. Na een voorbereiding van de ondergrond wordt de woonbetonvloer aangebracht. Bij een cementgebonden gietvloer wordt hij gegoten, en bij een microcementvloer gesmeed. Woonbeton is niet poreus waardoor er geen vlekken vloeistoffen in de toplaag kunnen trekken en daardoor makkelijk te verwijderen zijn. Een woonbeton vloer is eenvoudig in het onderhoud en vlekken zoals rode wijn en koffie zijn snel en makkelijk te verwijderen met een doekje en wat lauw water De woonbeton wekelijks stofzuigen en minimaal 2 keer per jaar goed schrobben is voldoende
Gietvloeren
Gietvloeren zijn naadloze vloeren met een moderne look. Ze kunnen in zowat elke ruimte van de woning geplaatst worden, maar ze kunnen ook in industriële omgevingen toegepast worden. In dit artikel vind je een overzicht van de voordelen en de nadelen van gietvloeren aan de hand van 5 belangrijke criteria bij het kiezen van een vloerbedekking. Een groot voordeel van gietvloeren is dat ze makkelijk te onderhouden zijn. Aangezien het om naadloze vloeren gaat, is vuil makkelijk te verwijderen: er kan namelijk geen vuil tussen voegen belanden.
Grindvloeren
Grindvloeren zijn harde vloeren die vanwege het gebruik van grind een natuurlijke uitstraling aan de ruimte geeft. Een siergrindvloer kan in elke ruimte worden aangebracht, maar de vloer wordt vooral gelegd in woonwinkels, bouwmarkten, tuincentra, zwembaden, atriums en serres. Gietvloeren hebben een aantal voor-en nadelen:
Nadelen:
- Verkleuring. UV-straling en kunstmatig licht kan ervoor zorgen dat een gietvloer vergeeld of verkleurd.
- Zeer krasgevoelig.
- Oogt snel vies.
- Aanbrengtijd is hoog.
Voordelen
- Makkelijk in onderhoud
- Kan snel geplaats worden
- Aantrekkelijke prijs
Veel toepassingen mogelijk