Voor elke echte bierkenner lijkt er een tijd te komen dat het proeven van de creaties van anderen niet genoeg is om de hunkering te stillen. Dat is het moment waarop de meeste bierliefhebbers de sprong wagen en besluiten om zelf bier brouwen te proberen. Hoewel het in eerste instantie intimiderend kan lijken, is het proces eigenlijk vrij eenvoudig. De gereedschappen en benodigdheden zijn vrij eenvoudig en gemakkelijk beschikbaar. De gemakkelijkste manier om te beginnen is door een thuisbrouwset te kopen. Als u echter wat geld wilt besparen, kunt u voor veel minder uw eigen benodigdheden verzamelen.
Er zijn een paar basisdingen die je nodig hebt om thuis bier te brouwen. Om het proces te beginnen, heb je een grote pot, een klem en slang om te hevelen nodig, en een soort afgedekte fermentor (een emmer van 5 gallon zou het lukken). Je hebt ook een thermometer nodig om de temperatuur te meten naarmate het proces evolueert en ook de benodigdheden voor het bottelen, die moeten worden gesteriliseerd. Een basisbleekoplossing werkt hiervoor prima.
Als je eenmaal de tools hebt verzameld die je nodig hebt, is het tijd om je aandacht te richten op de ingrediënten die nodig zijn om thuis bier te brouwen. Het basisbier bestaat maar uit vier dingen: moutextract, hop, biergist en een soort suiker. Dit zijn gespecialiseerde ingrediënten die speciaal voor uw thuisbrouwen moeten worden gekocht. Als u geen winkel in uw buurt heeft die zich met deze hobby bezighoudt, kunt u altijd bestellen bij een van de vele online retailers. U kunt ook specifieke recepten vinden bij deze verkooppunten of door snel op internet te zoeken.
Het basisproces van het thuisbrouwen van bier begint met het samen koken van de hop en de mout. Dit steriliseert de ingrediënten en kookt ook een deel van de bitterheid die van nature aanwezig is. Eenmaal gekookt, wordt het mengsel afgekoeld en wordt de gist toegevoegd om het fermentatieproces te starten. Dit wordt vervolgens in de fermentatiecontainer geplaatst en blijft enkele weken staan. Vervolgens meng je het suikerproduct erdoor en hevel je het over in de gesteriliseerde flessen. Eenmaal gebotteld, is het thuisbrouwproces pas voltooid als het bier minimaal twee tot zes weken rijpt.
Zoals met de meeste dingen, is er een leerproces dat een rol speelt bij het zelf brouwen van bier. Als je niet meteen succes hebt, zijn er tal van dingen die fout kunnen zijn gegaan. Reinheid gedurende het hele proces is belangrijk. Als er ergens onderweg bacteriën zijn binnengekomen, kan het eindproduct worden aangetast. De exacte hoeveelheden ingrediënten kunnen ook de smaak en eigenschappen van je zelfgemaakte brouwsel veranderen. Zelfs zoiets eenvoudigs als de ph van het gebruikte water kan het uiteindelijke resultaat veranderen. Als je een probleem hebt, noteer dan het resultaat en het gevolgde proces en zoek een goede bron voor probleemoplossing om te bepalen wat je moet veranderen voor je volgende poging. Nadat je dit proces verschillende keren hebt doorlopen, zou je het tot een wetenschap moeten hebben en in staat zijn om consistente resultaten te produceren.
Zelf bier brouwen is een leuke en gemakkelijke manier om je liefde voor alles wat gebrouwen wordt te laten voelen. Het proces is eenvoudig en de benodigdheden zijn direct beschikbaar en betaalbaar. Na de initiële kosten koopt u alleen nieuwe ingrediënten voor elke batch thuisbrouwen. Als liefhebber van bier van hoge kwaliteit is deze hobby een mooie aanvulling op je repertoire.