Je gaat een tuinhuisje bouwen, alle materialen zijn binnen, en de houten planken heb je mooi in de tuin neergelegd zodat je ze kan pakken wanneer je gaat beginnen. Vol goede moed begin je aan de bouw, totdat je die houten planken pakt: nat! Noodgedwongen moet je stoppen, want bouwen met nat hout is niks. Vanaf nu niet meer nodig, met bouwfolie bescherm je al je materialen en kun je ongestoord bouwen! Bouwfolie staat ook wel bekend als bouwzeil. Het is een soort folie die vaak gebruikt wordt in de bouw- en constructie industrie. Dit geldt ook voor dampremmende folie. Deze folie voorkomt dat vocht en waterdamp in bouwconstructies doordringen.
Kenmerken van dampremmende folie
Het doel van dampremmende folie is dat de vochthuishouding in gebouwen gereguleerd wordt in zowel residentiële als commerciële bouwprojecten. Een aantal belangrijke kenmerken van dampremmende folie zijn:
- Voorkomen van vochtinfiltratie. Het folie is ontworpen om te voorkomen dat waterdamp uit de binnenruimte in de bouwconstructie doordringt. Dit is belangrijk omdat vocht in bouwmaterialen niet alleen kan leiden tot schade, maar ook schimmelgroei en isolatieverlies.
- De regulering. Dampremmende folie voorkomt dat vocht van binnenuit naar buiten kan, maar het staat wel toe dat waterdamp van buiten naar binnen kan. Dit helpt om vocht op een gecontroleerde manier af te voeren.
- Materialen. Er kunnen verschillende materialen gebruikt worden om dampremmende folie te maken. Zo werken de kunststoffen polyethyleen of aluminium goed. Welk materiaal het beste is, hangt af van de behoeften van het bouwproject.
- Installatie. De folie komt vaak aan de warme zijde van de isolatie. Dat houdt in dat het aan de binnenzijde van de buitenste bouwschil geplaatst wordt.
Voorkom schimmel en condensatie
Vooral in koude klimaten waar temperatuur en vochtigheid verschillen groot zijn wordt vaak gebruikgemaakt van dampremmende folie. Het helpt om schimmel en condensatie te voorkomen. Hiervoor moet je wel een aantal stappen volgen, anders werkt de folie niet goed. Je moet voor een juiste installatie zorgen. Het correct bevestigen, overlappen en afdichten van de folie is nodig om luchtlekken te minimaliseren. Zoals eerder benoemd moet dit gebeuren aan de warme zijde van de isolatie. Dit voorkomt dat warme en vochtige binnenlucht in contact komt met koude oppervlakken. De ruimte waarin het folie geplaatst wordt moet voldoende geventileerd worden. De vochtige lucht moet kunnen worden afgevoerd om de luchtvochtigheid binnen op een goed niveau te houden. Het is belangrijk om regelmatig te controleren op eventuele lekken. Het kan zijn dat er een lek ontstaat, dit vereist dan een onmiddellijke reparatie.