Ieder bedrijf wil gelukkige, tevreden en gezonde werknemers. Echter zijn er altijd omstandigheden waarbij werknemers hun werk niet of tijdelijk niet op een goede manier kunnen uitvoeren. Werknemers en werkgevers zijn samen verantwoordelijk voor veilig en gezond werken. Alle verantwoordelijkheden worden uitgewerkt en toegelicht in de Arbowet, ook wel de Arbeidsomstandighedenwet genoemd. Ieder bedrijf in Nederland heeft zelf de verantwoording voor de uitvoering van deze wet. Vandaar dat ze de arbodienst inschakelen.
Wat is en doet de arbodienst?
De meeste werknemers en leidinggevende krijgen met de arbodienst te maken als er een langdurige ziekte is. Zo geeft de arbodienst begeleiding aan de werknemer en werkgever bij verzuim. De meeste mensen denken dan aan een bedrijfsarts, maar een arbodienst doet veel meer dan dat. Arbodiensten verschillen van elkaar qua verzuimbegeleiding. En arbodiensten doen andere werkzaamheden zoals RI&E, PMO, groepsgerichte trainingen, diverse preventieve en curatieve interventies. De arbodienst kan begeleiden bij verzuim, maar met name zijn ze er om verzuim te voorkomen. Wil je als werkgever weten hoe je medewerkers in de toekomst op een gezonde en veilige manier kunnen werken, dan kan een arbodienst daar ook bij helpen.
Hoe zit het met de taken van de arbodienst?
Volgens de wet is de belangrijkste taak van een arbodienst om de werkgever te ondersteunen bij hun verzuimbeleid en arbeidsomstandigheden. De arbodienst werkt samen met vier kerndeskundigen: een organisatie- en arbeidsdeskundige, veiligheidsdeskundige, arbeidshygiënist en bedrijfsarts. In de praktijk wordt de bedrijfsarts het meest genoemd en is het meest bekend. Dat komt omdat de bedrijfsarts de persoon is waar het bedrijf en medewerkers operationeel het meest mee te maken krijgen. Arbodienst doen veel meer, maar de basistaken zijn een beleid opstellen en beperken en toetsen van risico’s. De regel geldt: voorkomen is beter dan genezen en de arbodienst helpt om de risico’s van werknemers op het werk in kaart te brengen. Maar ook heeft de arbodienst als basistaak een veilige en gezonde werkplek te creëren. Een van de regels is zorgen voor een veilige werkplek voor werknemers. Je kunt als werkgever advies krijgen van de arbodienst wat je allemaal moet regelen voor een veilige werkplek. En ze helpen bij de begeleiding van verzuim en helpen bij het voorkomen van verzuim door preventieve gesprekken te houden met HRM, leidinggevenden en medewerkers.